18 Temmuz 2013 Perşembe

Mastné vlasy - příčiny a řešení

Mastné vlasy vyžadují časté mytí a hodně péče. Pak ale stačí jen pár hodin, pár prohrábnutí vlasů a je po parádě.
Mastné vlasy vypadají zplihle a během několika dnů nebo u někoho i během několika hodin se už nedají upravit. Jsou mastné,a proto potřebují často mýt. Většina z nás nesnáší, když se vlasy "pramínkují", což znamená, že se nám spojují do pramínků. I toto má na svědomí mastnota vlasů. Zpravidla se mastí jemné vlasy bez objemu, ale zrovna u mě je to přímo naopak. Mám celkem pevné a objem až až. Dokud se mi ale nezmastí.

Příčina mastných vlasů

Příčinou mastných vlasů jsou mazové žlázy v pokožce hlavy, které produkují tuk. Tuk je potřeba k ochraně vlasů, třeba pro větší pružnost a aby se nelámaly. Čím více si na vlasy a pokožku osaháváme (prohrabávání, česání, mytí), tím více tuku mazové žlázy produkují a to samé s vysušováním. Jakmile si horkým vzduchem vyfoukáte vlasy, mazové žlázy se snaží strašně rychle zase vyrovnat množství tuku. Proto když si často foukáme vlasy, se nám i častěji mastí. Když už si vlasy foukáte, měli byste je foukat co nejstudenějším vzduchem a mít fén alespoň 20cm od hlavy. Samozřejmě, že si tímto způsobem vlasy foukáte déle, ale neničí se tolik, jako když máte horký vzduch.
Příčinou může být i nadměrný stres, špatná péče, pocení nebo strava bohatá na nasycené tuky a cukry.

Pokud byste chtěli upravit jídelníček, aby se Vám vlasy nemastily, vyvarujte se právě hodně mastného jídla. Nee, že byste ho nemohli jíst, ale s mírou. Taky byste se měli míň stresovat a vše hodit za hlavu :). To prospěje celému Vašemu tělu. A skoro nejhlavnější věc - začít se zajímat o to, čím si pečujete o své vlasy. Vyřaďte hlavně silikony a přípravky, které obsahují ropné deriváty. Nejlepší je si pořídit přírodní kosmetiku. Vím, že se tomu dá těžko ubránit, ale dá se to :).

Řešení
  • omezit jídla bohatá na tuky, sůl, cukr a koření
  • na vlasy dobře působí čerstvý vzduch a pohyb (při sportu si ale vlasy spínejte do gumičky)
  • jezte čerstvé potraviny (ovoce, zelenina) a pijte hodně vody
  • obohaťte Váš jídelníček o vitamíny
  • vlasy myjte jen tehdy, když to vážně vyžadují
  • dbejte na výběr šamponu (nejlepší jsou s pH neutrálním)
  • neoplachujte si vlasy HORKOU vodou
  • kondicionér se nanáší spíše po délce vlasů, néé ke kořínkům

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder