20 Temmuz 2013 Cumartesi

Triky našich babiček

První šampon

První šampon byl uveden na trh v roce 1906 firmou Schwarzkopf v Německu. Tehdy se mu říkalo "shampoon" a byl k dostání jakožto luxusní výrobek pouze v lékárnách a u drogisty(:D). Intenzivně voněl po fialkách. Ze cenu dvaceti německých říšských feniků to byla investice, kterou si ženy dovolily jen zřídka. Obvykle si myly vlasy jádrovým mýdlem. Mimochodem výraz "šampún" pochází z Indie a znamená "masírovat".

Dnes už v jiné podobě, ale aspoň pro představu. V této době je
toto mýdlo vážně jen na praní.

Pivo + cukr

Pivo a cukrová voda byly dříve bežné ztužovací prostředky. Na tomto lepkavém základě vydržel pracný účes, který se dotvářel kadeřítkem, po celý den, ne-li déle. Dnes existují moderní gely a tužidla, které vlasy zpevňují přirozeným způsobem. Dodávají jim trvanlivost a přitom si vlasy stále ponechávají svou pružnost.

Barevné začátky

První barvu na vlasy si nechal patentovat Francouz Eugéne Schueller, pozdější zakladatel firmy L´Oréal, v roce 1904. Po úspěšných pokusech, při nichž se barvila zvířecí srst, se Schueller odvážil se svou recepturou i na ženské hlavy. Do té doby si ženy barvily vlasy výtažkem z heřmánku a pastou z henny.

Vejce na všechno

Naše babičky si cenily vajec jako všemocného prostředku pro krásné vlasy. Protože používaly na umývání vlasů jadranové mýdlo místo šamponu, byly vlasy často suché a křehké. Tomu mělo zabránit občasné umytí vlasů vajíčkem. Také kúry obsahující vejce měly dobrou pověst, protože dokázaly regenerovat suché vlasy. Dokonce při velkém výskytu lupů se používalo vejce, které se vtíralo do pokožky hlavy.


Kouzlo lokýnek

Dříve nosily ženy své vlasy v umělecky naondulovaných účesech, které se daly vytvořit pomocí horkých železných kadeřítek. Ta se zahřívala na žhavém uhlí. Pro vlasy to znamenalo pravé utrpení. Ve 20.letech se objevily na trhu první sušáky, které se rychle prosadily - až dodnes. Na počátku 30. let 20.století se začal používat první elektrický přístroj na trvalou ondulaci, který pomocí natáček, propojených kabely, kouzlil na vlasech odvážných žen krásné vlny.


100 tahů kartáčem

Dříve platilo základní pravidlo: 100 tahů kartáčem denně udrží vlasy zdravé a krásné. Ženy skutečně praktikovaly vydatné kartáčování vlasů, aby přirozený vlasový tuk rovnoměrně rozdělily po celé hlavě. Pružnost a přirozený pohyb vlasů tím ovšem přicházely spíš zkrátka.

Ocet + olej

S oblibou se jako vlasová kúra používal čistý olivový nebo ricinový olej. Oleje byly levné a v kuchyni byly rychle po ruce. Vlasům, narušeným jádorvým mýdlem, měly pomoci získat novou pružnost. Vlasy se také po mytí oplachovaly čistým domácím octem. Koncentrovaný ocet však vlasům škodí.


Oliver Schmidt - Vlasy

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder