19 Temmuz 2013 Cuma

Zajímavosti o vlasech

Proč bývají vlasy mokré tmavší než suché?

Za toto ztmavnutí může fyzika. Suché vlasy mají nerovnoměrný povrch, na kterém se dobře láme světlo. To se pak rozptyluje na všechny strany, proto vypadají světlejší. Když si ale vlasy namočíme, tak voda zaplní nerovnosti v struktuře vlasů a světlo se tím pádem láme mnohem komplikovaněji. Proto vypadají mokré vlasy tmavší než suché.

Víte, proč si nikdy nemusíme stříhat řasy?

Zhruba každých 100 dnů nám z horního víčka vypadne 150-200 řas. Nové dorostou v průběhu 10 měsíců. Dosahují maximální délky asi 12mm a poté vypadnou. Pravidelné stříhání by působilo na řasy velmi tvrdě a nepravidelná délka je mnohem přirozenější. To je důvod, proč vlasy nazastříháváme. 

Na kterém kontinentu rostou vlasy nejrychleji?

Jednoznačně v Asii. Vlasy rostou nejen velmi rychle, ale mají i pevnější strukturu a jsou mnohem pružnější. Naopak nejpomaleji rostou vlasy černochům. Jsou suché a často se třepí.

Proč se vlasy "točí" doprava mnohem častěji než doleva?

Směr růstu vlasů je ovlivněn fungováním mozku. Vlasy stáčející se doleva prý najdeme jen u leváků. To tvrdí neurologové z Německa. Jiní se zase domnívají, že vlasy se točí na temeni doleva jen u malé populace lidí, nejčastěji u leváků. To ovlivňuje levotočivý směr.

Zdroj: vlasy.cz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder