12 Ocak 2014 Pazar

SILIKONY

Pro dnešek bych Vás ještě chtěla seznámit se silikony. Nedávno jsem si o nich hodně přečetla a celkem mě i překvapily. Překvapilo mě to, co s vlasy můžou udělat. Jak je můžou zničit.
Proto chci tyto informace předat i Vám, ať víte s čím máte tu čest :).

Co jsou silikony a jak je poznáme

Silikony (polysiloxany) jsou anorganicko-organické polymery s obecným vzorcem [R2SiO]n , kde R je organický substituent. Kostra je tvořena řetězcem, ve kterém se střídají atomy křemíku a kyslíku. Organické skupiny jsou vázány na atomy křemíku.



Silikony patří k nejmladším kosmetickým surovinám. Připravují se synteticky. Vyznačují se teplovzdorností a mrazuvzdorností. Jsou stálé až po teplotu 400°C.

Silikony tvoří jednu ze základních složek většiny šamponů i stylingových přípravků. Mimo vlasové kosmetiky je můžeme najít i v kosmetice pleťové: v make-upech a krémech, kde tvoří efekt hladké sametové pokožky.
Obash silikonů poznáme ve složení výrobku podle koncovky dané látky. Silikony končí na:

-cone, -thicone, -thiconol, -siloxane nebo -silane

Funkce a použití

Silikony vlas obalují a uzavírají. Tento obal při krátkodobém či občasném používání chrání vlas proti třepení, horku a mechanickému poškození a UV záření. Jelikož je obal částečně nepropustný pro vodu, zabraňuje také ztrátě přirozené vlhkosti vlasu - ale i naopak, silikonový obal omezuje přístup vody do vlasu, což může u některých vlasů vést k vysoušení (má to ovšem i pozitivní účinek, např. zamezuje krepatění ve vlhkém počasí). Při dlouhodobém může vést ke ztrátě ohebnosti, čímž zvyšuje lámavost, způsobí velký tlak na kořínek a může poškozovat vlasové šupinky. Obalený vlas také špatně přijímá látky z šamponů, kůr, masek či olejů. Proto se mají silikonové přípravky používat až po nanesení masky (není-li už tato se silikony). Někteří zde také nedoporučují vlasy obalené silikony vystavovat vysokým teplotám, tedy kulmovat, fénovat a žehlit. Na obalený vlas také může špatně chytat henna, chemická barva či trvalá.

Škodlivý vliv mají silikony ale především na pokožku hlavy. Ucpávací póry a tlačí na vlasy u kořínků. Postupně mohou na pokožce hlavy vytvořit těžko prodyšný film. Stává se tak při dlouhodobém používání šamponů s vysokým obsahem silikonů nebo při nanášení stylingových přípravků přímo na vlasovou pokožku.

Silikony by tedy neměly přijít do styku s pokožkou, proto je lépe používat bezsilikonové šampony. Naopak v kondicionérech a maskách mohou být silikony užitečné. Vhodné je také střídání přípravků s a bez silikonů. Každý si také musí vyzkoušet, co s vlasy udělá péče čistě bez nich a s nimi.

Silikony se často objevují v zázračných přípravcích na zacelení konečků. Roztřepené konečky však nezacelí nic. Musejí se ostříhat.
  
Všechny informace jsou sesbírané ze stránky Dlouhevlasy.cz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder